luni, 16 martie 2020

Masuri de preventie pentru CoronaVirus

Masuri de precautie pentru coronavirus elaborate de Ministerul Sanatatii:





Ministerul Sanatatii a emis o serie de reguli care trebuie respectate de fiecare dintre noi pentru a ne proteja impotriva Coronavirus (Covid-19):
Spalati-va mainile de multe ori;
Este important sa va spalati mainile timp de cel putin 20 de secunde cu apa si sapun, in special atunci cand va intoarceti din locuri publice. In cazul in care nu aveti apa si sapun, mainile trebuie curatate cu un dezinfectant pe baza de alcool 60%.
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
Pastrati o distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special fata de persoanele care tusesc, stranuta sau au febra.
Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile;
Virusul se transmite prin sistemul respirator, dar si prin nas, ochi, gura. Evitati sa va atingeti fata daca nu aveti mainile dezinfectate.
Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
Folositi un servetel de unica folosinta atunci cand stranutati sau tusiti, astfel incat sa evitati contaminarea altor persoane. Nu folositi mana pentru a va acoperi gura, deoarece prin atingerea altor obiecte sau persoane puteti transmite virusul.
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
Pana in prezent, nu exista studii stiintifice care sa demonstreze faptul ca medicamentele antivirale previn infectarea cu acest virus. Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor, nu si a virusului, ele sunt prescrise de medic atunci cand se constata si o infectie bacteriana. 
Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
Se pot folosi dezinfectanti chimici care contin clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul va vor recomanda ce produse sa folositi
Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave;
Se recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, avand simptome de stranut sau tuse. De asemenea, masca trebuie folosita atunci cand acordati asistenta unei persoane bolnave sau suspecta de noul coronavirus. 
Dincolo de purtarea mastii de protectie se recomanda urmarea celorlalte masuri de protectie, si anume spalarea mainilor asa cum se specifica mai sus. 
Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca pachetele provenite din China nu raspandesc noul coronavirus deoarece virusul nu rezista timp indelungat pe suprafete. Astfel, nu exista nici o dovada ca produsele sau coletele provenite din China raspandesc acest virus. 
Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
Noul coronavirus are o perioada de incubatie cuprinsa intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors de mai putin de 14 zile din China sau dintr-o zona afectata de coronavirus si prezentati simptome precum febra, tuse, dificultati respiratorii, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112. Purtati masca de protectie, evitati contactul cu alte persoane si spalati-va bine pe maini. 
Animalele de companie nu transmit coronavirus;
Nu exista dovezi conform carora animalele de companie pot lua sau transmite acest virus. In orice caz, este recomandat sa va spalati pe maini dupa ce atingeti animalele de companie. 
Dezinfectati cutia in care primiti produsele venite prin curier;
Pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe cei dragi, atunci cand primiti un colet acasa, folositi manusi de protectie si dezinfectati cutia in care se afla produsele

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu